Czy w diecie bezglutenowej można jeść jajka?

Jajka to wspaniały, pożywny pokarm. Są też wszechobecne w diecie wielu ludzi. I są naturalnie bezglutenowe. Łatwo więc wyobrazić sobie, jak jajka mogą znaleźć się na liście żywności bezglutenowej przez wielu ludzi, którzy stosują dietę bezglutenową, nie zdając sobie sprawy, że niektórzy ludzie mają alergię na jaja kurze. Ale dla tych, którzy mają prawdziwą alergię, sprawa nie jest tak cięta i sucha.

Aby zrozumieć dlaczego, musimy najpierw przyjrzeć się temu, co powoduje alergie w pierwszej kolejności. Kiedy coś jemy, nasz organizm próbuje chronić się przed szkodliwymi substancjami, produkując przeciwko nim przeciwciała. W niektórych przypadkach przeciwciała te utrzymują się nawet po usunięciu alergenu z diety, powodując reakcje alergiczne przez lata, a nawet przez całe życie.

W przypadku osoby z prawdziwą alergią na jaja kurze, białko jajka zawiera białko zwane owalbuminą, które wywołuje reakcję immunologiczną u tych osób. W niektórych przypadkach, reakcja ta może być ciężka i natychmiastowa – wstrząs anafilaktyczny – z objawami obejmującymi pokrzywkę lub swędzenie, trudności w oddychaniu, obrzęk języka i gardła lub innych części twarzy lub ust, nudności i wymioty oraz ból brzucha. W innych przypadkach może to być bardziej subtelne: podrażnienie skóry. Więcej na stylishbasket.pl